Пошук

Особливості реєстрації безробітних в умовах карантину

Дата: 02.04.2020 17:03
Кількість переглядів: 442

 Наприкінці березня на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів України було прийнято постанову від 29.03.2020 № 244 «Про внесення змін до Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу». Зміни передбачають, що на період дії карантину, введеного рішенням Уряду, статус безробітного надаватиметься з першого дня після подання особою, яка шукає роботу, заяви про надання статусу безробітного, а також призначення виплати допомоги по безробіттю здійснюється з першого дня реєстрації безробітного. Наразі працівники центру зайнятості в умовах карантину працюють з зареєстрованими безробітними дистанційно, використовуючи усі можливі засоби комунікації - телефонний зв’язок, електронні скриньки, мобільні додатки...

Особи, яківирішили звернутися до служби зайнятості саме у період запровадження карантину, обслуговуються теж дистанційно. Такі особи можуть звернутись до будь якого центру зайнятості із переліком документів, необхідних для реєстрації та заявою про надання статусу безробітного через скриньки для комунікації, які встановлені біля входу в центр зайнятості/філію, або ж засобами електронного зв’язку - на адреси електронної пошти відповідного центру зайнятості/філії:https://vin.dcz.gov.ua/publikaciya/kontakty-miskogo-centru-zaynyatosti-ta-filiy-vinnyckoyi-oblasnoyi-sluzhby-zaynyatosti?

Також функціонує «Електронна консультація територіальних підрозділів Вінницької обласної служби зайнятості», яка розміщена за посиланням https://forms.gle/vBGkGEAMAvKmqCNNA. Через електронну форму, яка містить зразки заяв необхідних для призначення статусу безробітного, можна надіслати перелік документів, необхідних для реєстрації.

Для реєстраціїв державній службі зайнятості особи, які шукають роботу, подають такий перелік документів, визначених Порядком:

- паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України;

- довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);

- документ про освіту;

- трудову книжку (цивільно-правовий договір чи документ, який підтверджує припинення останнього виду зайнятості);

- військово-обліковий документ для осіб, які звільнилися із строкової військової служби;

- документи, що дають право працевлаштовуватися за 5-відсотковою квотою.

Після завершення карантину безробітний зобов’язаний протягом 10 робочих днів відвідати центр зайнятості з оригіналами вищезазначених документів. Такий період може бути продовжений з урахуванням поважної причини, передбаченої пунктом 28 цього Порядку. У такому разі документи подаються до центру зайнятості на наступний день, що настає після закінчення дії обставин, що склалися у зв’язку з поважною причиною.

Поважними причинами, наявність яких підтверджена відповідними документами, є хвороба громадянина, смерть членів його сім’ї та родичів, догляд за хворою дитиною віком до 14 років, відвідування лікарні, судових та правоохоронних органів, районних військкоматів, інших державних установ та інші обставини, які унеможливлюють відвідування центру зайнятості. Тепер до них додано й карантин.

При роботі з документами, які надійшли до центру зайнятості/філії, працівники обов’язково зв’язуються із клієнтом, з метою підтвердження його намірів щодо реєстрації, отримання статусу безробітного та призначення допомоги по безробіттю. Тому важливим аспектом є наявність контактів зворотного зв’язку.

Допомога по безробіттю

В період карантину нарахування допомоги по безробіттю забезпечуватиметься засобами Єдиної інформаційно-аналітичної системи Державної служби зайнятості за встановленим регламентом після підтвердження безробітним наміру перебувати в статусі безробітного та шукати роботу.

Відповідно до Постанови правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття від 31.01.2020 р. №211 «Про мінімальний розмір допомоги по безробіттю» з 01 березня 2020 року встановлений наступний мінімальний розмір допомоги по безробіттю.

- для осіб, зазначених у частині другій статті 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», а саме застраховані особи, визнані в установленому порядку безробітними, які протягом 12 місяців, що передували реєстрації особи як безробітної, за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування мають страховий стаж менше шести місяців, - у розмірі 650 гривень;

- для осіб, зазначених у частині першій статті 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», а саме застраховані особи, визнані в установленому порядку безробітними, страховий стаж яких протягом 12 місяців, що передували реєстрації особи як безробітної, становить не менше ніж шість місяців за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, - у розмірі 1 800 гривень.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь