Пошук

ЦІкаве про звичайну кулькову ручку

Дата: 05.10.2017 12:54
Кількість переглядів: 2558

   Картинки по запросу кулькова ручка Кулькова ручка міцно увійшла в наше життя і являє собою один з найнеобхідніших інструментів для письма. Але  ж здається, що це ще дуже й дуже молодий винахід. Та  в цьому всі ми помиляємося. Адже все нове – це добре забуте старе. І на прикладі кулькової ручки можна легко в цьому переконатися.

Вірменські вчені за малюнком, датованим 1166 роком, відтворили найсправжнісіньку кулькову  авторучку, якою писали стародавні переписувачі книг. Це – бамбукова паличка, яка складалася з двох половин. Всередині неї знаходилася порожня кулька, яку наповнювали чорнилом. 

Кулькову ручку вже заново винайшли в наш час. Наприкінці XIXстоліття, а саме 5 жовтня 1880 року американцю Джону Лауду видали патент на засіб для письма, що діяв за допомогою кульки, яка оберталася. Але ручка не писала, а мазала. Річ у тім, що чорнило не підходило для письма кулькою, а винайти придатне для цього чорнило якраз і виявилося найскладнішою справою.

Вперше кулькова ручка –  металева кулька на кінці трубочки з пастою – з’явилася в  1938 році. ЇЇ винайшов Ласло Біро, угорець за походженням. Залишивши рідну Угорщину з політичних міркувань, Біро в тому ж таки році переїхав до Франції. Там, до речі, він вперше запатентував свій винахід. Далі його шлях пролягав до Іспанії, а звідти до Аргентини. Там Біро доопрацював конструкцію ручки, спроектував пристрій для її виготовлення і з допомогою свого приятеля – фінансиста збудував невеличку фабрику для промислового виробництва кулькових ручок.1943 рік – ось дата початку їхнього серійного виготовлення. На відміну від чорнильної, вона не текла й працювала безвідмовно. Кульковою ручкою зацікавилися американські бізнесмени. Одним з них був знаменитий засновник фірми авторучок – Паркер.

"Маленький читайлик"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь