Пошук

Теракт 11 вересня 2001 року в США – трагедія, яку неможливо забути

Дата: 11.09.2017 09:23
Кількість переглядів: 13232

  Терористичний акт 11 вересня 2001 року – серія катастроф, що викликали масову загибель людей у Нью-Йорку, Вашингтоні та південно-західній Пенсільванії в результаті захоплення пасажирських літаків і тарану ними будівель Всесвітнього торгового центру і Пентагону.

 

 

В результаті терористичного акту, не враховуючи 19 терористів, загинули 2973 людини, у тому числі 246 тих, хто летів на літаках, 2602 – у вежах Всесвітнього торгового центру (з них 343 пожежних і 60 поліцейських) і 125 – у Пентагоні; крім того, 24 людини вважаються зниклими без вісті.

За офіційною версією, підготовка до терактів почалася ще в 1996 році. Терористи навчалися польотів у льотній школі в штаті Флорида. Потім, 11 вересня 2001 року 19 терористів-смертників (камікадзе), озброївшись ножами для різання паперу, захопили 4 американських пасажирських літаки внутрішніх авіаліній і направили їх на таран «Веж-Близнюків» у Нью-Йорку і Пентагону у Вашингтоні. Безпосередньо очолював терористів Мохаммед Атта (1968-2001) – лідер гамбурзького відділення «Аль-Каїди». Планував теракти Халід Шейх Мохаммед, а організатором був глава «Аль-Каїди», Усама бен Ладен.

Перший літак «Боїнг-767» (Рейс 11 American Airlines, Бостон – Лос-Анджелес) врізався в хмарочос «Північна вежа» о 8:45 за місцевим часом. На борту був 81 пасажир (з них 5 терористів) і 11 членів екіпажу. Удар літака припав між 93-м і 99-м поверхами, убивши сотні людей, паливо літака підняло температуру до 1000 градусів Цельсія. Стовп полум’я був таким потужним, що, коли вогонь кинувся вниз по шахтах ліфта, згоріли люди навіть у фойє будівлі. Приблизно тисяча людей опинилася в пастці між 100-м і 107-м поверхами. О 10:29 палаюча «Північна вежа» звалилася.

Другий літак «Боїнг-767» (Рейс 175 United Airlines, Бостон – Лос-Анджелес) врізався в «Південну вежу» на рівні 77-81 поверхів о 9:03 за місцевим часом. На борту було 56 пасажирів (з них 5 терористів) і 9 членів екіпажу. О 9:59 будівля завалилася у вогні.

Третій літак «Боїнг 757-200» (Рейс 77 American Airlines, Вашингтон – Лос-Анджелес) врізався в Пентагон о 9:40 за місцевим часом. Загинули 184 людини: 59 пасажирів (з них 5 терористів) і 6 членів екіпажу на борту Boeing 757, і 125 військовослужбовців і цивільних осіб усередині будівлі.

Четвертий літак «Боїнг-757» (Рейс 93 United Airlines, Ньюарк – Сан-Франциско) розбився в Пенсільванії в лісі в 125 кілометрах на південь-схід від Піттсбурга. На борту було 37 пасажирів (з них 4 терористи) і 7 членів екіпажу. Записи «чорного ящика» і переговорів пасажирів та екіпажу із землею показують, що терористи спікірували в землю, коли пасажири спробували увірватися до кабіни пілотів.

ЗМІ повідомляли, що деякі пасажири і члени екіпажу змогли подзвонити з мобільних телефонів з борту захоплених літаків. Ці пасажири повідомляли про декілька загарбників на борту кожного з рейсів. Пізніше ФБР ідентифікувало 19 з них, чотири на рейсі 93, і по п’ять на інших рейсах. Втім, достовірність дзвінків оскаржується, оскільки можливість подзвонити в таких обставинах сумнівна. Багато критики заявляли, що дзвінки сфабриковані ФБР (особливе недовіру викликає дзвінок сина до матері, що починається з фрази: «Мамо, це я, Джон Сміт», так як син навряд чи став би звертатися до матері, згадуючи своє прізвище).

Жоден з тих, хто був на борту захоплених літаків, не вижив. Кількість загиблих, за офіційними даними, 2973, включаючи 247 на борту літаків (без урахування 19 терористів), 2602 – у Нью-Йорку в баштах і на землі, і 125 – в Пентагоні. Серед загиблих – 343 пожежних Нью-Йорка, 23 офіцера поліцейського департаменту Нью-Йорка і 37 портових поліцейських офіцера. Крім того, 24 людини по раніше числяться зниклими без вісті.

Крім 110-поверхових веж-близнюків, п’ять інших будівель ВТЦ (включаючи будівлю 7 ВТЦ), готель Марріотт, чотири станції підземки, а також будівлу грецької православної церкви св. Миколи, були зруйновані або сильно пошкоджені. Загалом на Манхеттені постраждали 25 будівель, всі 7 будівель Всесвітнього торгового Центру довелося зрівняти із землею. Пізніше будівля Deutsche Bank Building, що знаходилась навпроти ВТЦ, також довелося зруйнувати, через непридатне для існування, токсичне середовища всередині офісної вежі.

В результаті атаки обидва хмарочоса, прилеглі до них будівлі, а також одне крило Пентагону були зруйновані; загинуло близько трьох тисяч людей.

Ці події стали початком нової епохи, коли повномасштабні війни можуть йти не тільки між державами, а й між державами та міжнародними угрупованнями, що не мають державної структури і державної відповідальності.

Нью-Йоркська біржа на два дні припинила свою роботу.

Прилеглий райoн, включаючи відомий Уолл-стріт, виявився засипаним попелом.

Урядові установи були евакуйовані.

Президент США оголосив про воєнний стан.

Все це стало приводом для війни США з Афганістаном і пізніше з Іраком.

Джерело: Facebook


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь